Yleiset ohjeet eläinlääkärikäynnille

  • Kerrothan aikaa varatessa mahdollisimman tarkasti, millaisia oireita eläimelläsi on, kauanko ne ovat kestäneet ja mitä kaikkea haluat käynnillä tehtävän. Kerro lisäksi potilaan perussairaudet, lääkitykset sekä mahdolliset lääkereseptien uusimistarpeet, jotta voin varata tarvittavat lääkkeet tai reseptit mukaan käynnille.
  • Ota mukaan muualta saadut epikriisit, lääkereseptit ja muu materiaali, joka helpottaa kokonaiskuvan saamista eläimesi terveydentilasta.
  • Varaathan lemmikin rekisteri- ja rokotuspaperit valmiiksi tarkastettavaksi ja täytettäväksi, mikäli näin toivot tehtävän.
  • Kissojen ja kanien olisi hyvä olla suljettu kuljetuskoppaan tai muuhun pieneen tilaan, josta saat eläimen varmasti kiinni. Aikataulullisista syistä on potilaan oltava valmiina tutkittavaksi kun saavun kotikäynnille.
  • Jos koirasi on pelokas tai aggressiivinen ja tarvitsee kuonokopan, ilmoitathan siitä minulle ennen tutkimuksia.
  • Jos epäilet että lemmikilläsi on jokin tarttuva tauti, ilmoitathan siitä etukäteen. Käy ilmoittautumassa vastaanotolle ilman potilasta.
  • Kerro, mikäli eläimesi kilpailee dopingvalvonnan alla olevassa lajissa. En ota jälkeenpäin vastuuta kilpaeläimesi dopingvaroajoista, sillä riittävistä varoajoista varmistuminen on aina omistajan tehtävä. Kennelliiton antidopingsäädöksistä voi tarkastaa näyttelyyn tai kokeisiin osallistuvan koiran lääkitysten varoajat.
  • Kotikäynnillä lähetän kaikki materiaalit ja laskun sähköisesti. Mikäli Sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, tai haluat paperiset käyntikertomukset, kirjoitan tärkeimmän lyhyesti käsin ja lähetän varsinaisen käyntikertomuksen yms.  jälkeenpäin postitse.
  • Peruutukset on tehtävä viimeistään saman päivän aamuna klo. 9.00 mennessä. Peruuttamattomista tai myöhään perutuista varauksista lähetän 45e laskun. Varaamalla ajan hyväksyt peruutusehdot.
  • Maksutapoina käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit, Mobilepay sekä halutessasi Mash- lasku tai lasku/ osamaksu Re-Po Rahoitus Oy kautta. Lasku- ja osamaksusopimus myönnetään, mikäli asiakkaan luottotiedot ovat kunnossa.

Laboratorionäytteet & anestesia

  • Ennen verinäytteenottoa sekä anestesiaa 6- 8h paasto. Vettä saa tarjota normaalisti.
  • Turvallisuussyistä suosittelen varaamaan anestesiatoimenpiteet, kuten leikkaukset ja hammastoimenpiteet, päiväsaikaan (viim. klo 17.00). Näin potilas kerkeää herätä turvallisesti valvonnassani.
  • Verinäytekontrolleissa tarkista ohjeet mahd. jatkuvien lääkitysten antoon aina tapauskohtaisesti.
  • Virtsavaivoja epäiltäessä on ennen käyntiä hyvä kerätä vapaasti laskettu virtsa puhtaaseen (keitettyyn tai kertakäyttöiseen) astiaan, tai pitää eläin virtsaamatta 4-6h, jotta virtsanäyte voidaan ottaa ultraääniohjauksessa vatsanpeitteiden läpi.
  • Vinkki! Virtsanäytteen ottaminen koiralta onnistuu saunakauhalla hieman kauempaakin. Kissan laatikkoon voi hankkia erikoishiekkaa (kit4cat) tai yrittää laittaa hiekan päälle kelmua, jolloin sen päältä voi kerätä virtsan ruiskulla.
  • Soitan näytteiden tuloksista niiden valmistuttua.

Eutanasia

eutanasia, koira, kissa, kotieutanasia

  • Valmistuminen eutanasiaan. Kun olet varannut lemmikillesi kotieutanasian, autan halutessasi sopimaan kuljetuksen tuhkaamon kanssa, jolloin pyrimme aina järjestämään haun heti toimenpiteen jälkeen. Näin pakollinen on hoidettu etukäteen ja voit eutanasian jälkeen keskittyä suremaan rauhassa. Tuhkaamot tarjoavat yhteis- tai yksilötuhkausta. Valinta riippuu siitä, haluatko uurnan itsellesi. Yksilötuhkauksen tapauksessa lemmikki tuhkataan erikseen ja sen tuhkat kerätään valitsemaasi uurnaan. Voit myös halutessasi myöhemmin haudata uurnan, kaikilla tuhkaamoilla on myös maatuvia uurnavaihtoehtoja. Osalla tuhkaamoista on myös erillinen hautauspalvelu, jolloin he hoitavat hautauksen omaan lehtoonsa.
  • Varaa eutanasiaa varten eläimelle pesä tai peitto, joka saa likaantua ja jonka päällä se saa nukahtaa rauhassa. Peiton avulla on myös helpompaa siirtää eläin kuolemansa jälkeen haudattavaksi tai kuljetettavaksi tuhkaamoon.
  • Eutanasia toimenpiteena. Eutanasiassa eläin saa rauhoittavan esilääkityksen, jolloin se nukahtaa muutaman minuutin kuluessa. Sen jalasta ajellaan pieneltä alueelta karvat ja se kanyloidaan ( luodaan laskimoyhteys). Joissakin tapauksissa kanyyli voidaan laittaa myös rauhalliselle, hereillä olevalle potilaalle ennen esirauhoitusta. Kiihtyneisyys hidastaa rauhoitus- ja nukutusaineen vaikutusta. Sedaatiota syvennetään suonensisäisesti annetulla nukutusaineella ja lemmikin tajunta laskeekin tällöin nopeasti. Jos lemmikin ääreisverenkierto on hyvin heikko, laskimoyhteyttä ei välttämättä saada. Tällöin unilääkkeen lisäys annetaan lihaksensisäisesti. Lääkityksillä tähdätään niin syvään anestesiaan, että lemmikki on täysin tiedottomassa tilassa. Kun riittävän syvä anestesia on saavutettu, annetaan laskimoon  (tai rintaonteloon) viimeinen lääke. Sen vaikutuksesta hengitys ja sydän pysähtyvät nopeasti ja eläinlääkäri tarkistaa sydämen toiminnan stetoskoopilla. Kun lemmikki on todettu kuolleeksi, voivat omistajat hyvästellä eläimensä rauhassa ennen hautausta tai tuhkaamoon kuljetusta.
  • Hautaaminen. Lemmikkieläimen saa haudata omalle maalleen tai maanomistajan luvalla ko. kunnan ohjeiden mukaan (vähintään metrin syvyyteen, ei pohjavesialueelle tai kaivon läheisyyteen).
  • Mikäli lemmikki toimitetaan tuhkaamoon, se asetetaan kuoleman jälkeen tiiviiseen pakkaukseen ennen ajoneuvoon siirtämistä. Pakkaukseen merkitään tarkasti lemmikin ja omistajan tiedot sekä tuhkaukseen liittyvät yksityiskohdat.