Ksylitolimyrkytys | Eläinlääkäri Espoo, Helsinki, Kirkkonummi, Siuntio, pääkaupunkiseutu

Ksylitolimyrkytys on aina potentiaalisesti henkeä uhkaava ja vaatii omistajalta pikaista ensihoitoa ja suurissa määrin nautittuna myös jatkohoitoa eläinlääkärillä.

Kun huomaat koirasi syöneen ksylitolituotteita (purukumia, pastilleja tai ksylitolimakeutettuja makeisia jne.), ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin hoidon tarpeen arvioimiseksi. Koita kartoittaa, paljonko ksylitolituotetta koira on voinut syödä ja mikäli mahdollista, paljonko ksylitolia purukumi/pastilli tms. ksylitolituote on mahdollisesti sisältänyt.

Anna koirallesi ensiapuna ruokaa. Mitä tahansa ruokaa. HUOM! Jos tajunnantaso on laskenut, ruokaa ei anneta tukehtumisriskin vuoksi, vaan ikeniin hierotaan hunajaa tai siirappia. Ruokinnan jälkeen kannattaa koira yrittää oksennuttaa eläinlääkärin ohjeiden mukaisesti, mikäli se on virkeä. Huonokuntoista eläintä ei saa yrittää oksennuttaa, sillä se voi vetää oksennusta keuhkoihinsa. Lääkehiilestä ei valitettavasti ksylitolimyrkytyksen ensiapuna ole hyötyä.
Ksylitoli aiheuttaa syötynä koiran elimistössä nopean verensokerin laskun, mikä voi hoitamattomana johtaa koomaan ja kuolemaan!

Ksylitolimyrkytyksen oireet

Ksylitolimyrkytyksen oireita ovat oksentelu, ripuli, väsymys ja tajunnantason lasku, tärinä ja kouristukset. Viiveellä ja hoidosta huolimatta voivat tulla akuutti maksan vajaatoiminta, limakalvojen ja ihon keltaisuus sekä verenvuototaipumus.

Eläinlääkärissä eläimen verensokeri mitataan, potilas kanyloidaan ja sitä nesteytetään, jolloin annetaan tarvittaessa myös suonensisäistä glukoosilisää. Nämä ovat hoidon tärkeimmät toimenpiteet, joilla turvataan verensokerin normaalitaso, sekä pyritään ehkäisemään maksavauriota. Myös veriarvot on suositeltava tarkistuttaa, tosin joskus maksa-arvot nousevat viiveellä vasta 72h kuluessa.

Jos koiran vointi on hyvä, veriarvot ovat kunnossa ja koira on virkeä, lähetetään potilas yleensä kotiin seurantaan ja ruokittavaksi tiheästi. Mikäli maksa-arvot ovat koholla suositellaan ensisijaisesti Samylin- tai Epato lisäravinnetta sekä toisinaan myös päivittäistä N-asetyylikysteiinilisää suun kautta annettavaksi. Maksa-arvoja suositellaan kontrolloitavaksi 1- 2 viikon kuluttua myrkytyksestä, jolloin päätetään hoidon jatkuminen.

Mikäli maksan vajaatoiminta on vakava, hyytymisarvot ovat koholla tai esiintyy verenvuototaipumusta, suositellaan annettavaksi myös K-vitamiinilisää.

Ksylitolimyrkytys on aina vakava tila, jonka ennuste vaihtelee syödyn ksylitolin määrästä sekä hoidon aloittamisen nopeudesta. Mikäli hoito aloitetaan nopeasti tai koira on syönyt vain vähän ksylitolivalmistetta, ennuste on yleensä hyvä. Mikäli maksavaurio on vakava, voi myrkytys johtaa pahimmillaan eläimen menehtymiseen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *