Kennelyskä | Eläinlääkäri Espoo, Helsinki, Kirkkonummi, Siuntio, pääkaupunkiseutu

Kennelyskä on koiran flunssatauti, jonka aikana koira yskii kuivaa, hakkaavaa, kumeaa yskää, eikä kukaan perheessä ei nuku. Kiusallinen, mutta useimmiten vaaraton virustauti.

Kennelyskän aiheuttaja

Kennelyskä on mm. parainfluenssaviruksen tai Bordetella bronchiseptica-bakteerin aiheuttama, ihmisten flunssaan verrattavissa oleva tauti, joka tarttuu pisaratartuntana kuonokontaktissa, tai käsien ja välineiden kautta. Se ei tartu kissoihin, eikä ihmiseen.
Kennelyskäkausi on pahimmillaan suunnilleen samoihin aikoihin kuin ihmisten influenssa, eli suurin osa tartunnoista ajoittuu välille syksy- kevät.
Oireet:
Taudin itämisaika on keskimäärin viikon ja sen leviäminen koirasta toiseen on melko todennäköistä. Oireetonkin eläin voi levittää virusta mm. jo noin viikko ennen oireiluaan ja noin viikko oireiden loputtua. Leviämisen estämiseksi on tärkeä estää koiratreffit ja -harrastukset riittävän pitkäksi aikaa (vähintään viikko oireiden loppumisesta).
Oireiden kesto on usein noin 2 viikkoa. Sen aikana koiralla voi esiintyä sierain- ja silmävuotoa ja se yskii kuivaa, hakkaavaa yskää. Lisäksi se voi myös yökkiä tai oksentaa yskimisen ohessa. Yskä pahenee rasituksessa sekä kurkun ärsytyksessä (mm. kaulapanta). Joillakin koirilla tämä rasitusyskä voi kestää pidempäänkin.

Diagnoosi

Spesifiä diagnostiikkaa ei ole. Diagnoosi perustuu omistajan kertomukseen ja kuvaukseen oireista sekä ns. trakean palpaatioon, jossa yskä on manipuloitavissa henkitorvea painamalla. Tarvittaessa poissuljetaan muita hengitystiesairauksia esim. kuvantamalla ja tutkitaan tulehdusarvoja.

Kennelyskän hoito

Virustartuntaan ja yskään ei ole täsmähoitoa ja tauti paranee useimmiten hoidosta tai hoitamattomuudesta huolimatta, kuten meidän ihmistenkin peruslenssut.
Tärkeä on pitää koira levossa ja taata riittävä nesteensaanti. Kiusallista kuivaa yskää voidaan helpottaa höyryhengityksellä ja lievää lämpöä yleisvoinnin ollessa hyvä lääkitään tarvittaessa tulehduskipulääkkeellä. Ihmisten yskänlääkkeiden teho on kyseenalainen, mutta tarvittaessa voidaan kokeilla limaa irrottavia yskänlääkkeitä. Kysy potilaskohtainen annostus aina eläinlääkäriltäsi.
Vaihda kaulapanta tilapäisesti valjaisiin, jotta kurkku ja henkitorvi ei rasitu.
Antibiootti ei ole käypä hoito virusperäisen kennelyskän hoitoon, ellei ole otettu eriteviljelyä tai muuten syytä epäillä bakteeriperäistä keuhkokuumetta.
Höyryhengitys: Täytä kylpyhuone kuumalla vesihöyryllä ja anna koiran hengittää kosteata, lämmintä höyryä 10-15min tai kunnes tila jäähtyy.

Kennelyskärokotus

Rokotusohjelmaan kuuluva nelosrokote sisältää parainfluenssasuojan vuodeksi. Kennelyskärokotus on siis aina uusittava vuosittain, mikäli haluat ylläpitää suojan kennelyskää vastaan. Markkinoilla on pistettävän lisäksi myös nenään annosteltava, Parainfluenssa + Bordetella bronchiseptica-suojan antava rokote.
Rokotteiden teho ei kuitenkaan ole 100% tartuntaa estävä ja ne lieventävätkin lähinnä oireita ja nopeuttavat mahdollisen tartunnan paranemista.
Suosittelen rokotusta ainakin pennuille ja vanhoille koirille sekä paljon koirapuistoileville sekä aktiivisesti koiratapahtumiin osallistuville koirille.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos koiran yleisvointi laskee, se on vaisu, kipeä tai ruokahaluton, räkäinen tai sille nousee korkea kuume (yli 40 astetta), tai jos sen hengitys vaikeutuu on otettava välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Komplikaatioille, kuten keuhkokuume ovat alttiimpia pennut, vanhukset sekä syvärintaiset rodut, esim. irlanninsusikoira.
Pidäthän koiraystäväsi levossa, sillä et itsekään urheilisi tai harrastaisi hengästyttäviä liikuntamuotoja flunssasena. Ole myös ystävällinen ja kerro rehellisesti vastaantuleville koirakoille, mikäli epäilet teillä kennelyskää, tai on mahdollista että koirasi on viruksen oireeton kantaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *