Hammaskivi

Hammaskivi on nimensä mukaisesti hampaan pinnalle mineraaleista ja suun bakteereista saostuvaa kiveksi kovetunutta massaa, joka suurissa määrin aiheuttaa etenevää ientulehdusta, ienrajojen vetäytymää ja  hoitamattomana hampaiden tukikudosten tuhoa, heiluvia hampaita sekä kipua. Näkyvän hammaskiven lisäksi on ienrajan alapuolelle jäävä, katseelta piilossa tuhoa aiheuttava hammaskivi. Hammaskivestä aiheutuva ientulehdus aiheuttaa pahaa hajua ja kipua  sekä verenvuotoa suussa. Koiran ja kissan hammaskivi on  yksi yleisimpiä löydöksiä eläinlääkärin suorittamassa kliinisessä tutkimuksessa. Alttius hammaskiven kehittymisnopeudelle on yksilöllinen ja riippuu anatomian lisäksi hieman myös eläimen syljen koostumuksesta. Erityisen alttiita hammaskivelle ja iensairauksille ovat pienet toy- sekä seurakoirarodut ja brakykefaaliset eli lyttykuonoiset koirarodut. Myös kissoilla esiintyy hammaskiveä.

Onko eläimelläni hammaskiveä?

Terve suu ei haise eikä koiran tai kissan kuulu haista raadolta, ellei se ole pyörinyt sellaisessa. On aina hyvä opettaa eläin sietämään hampaiden tarkistusta ja opetella itse katsomaan suuhun etenkin taakse, poskihampaisiin. Siellä ne ongelmat yleensä kytevät. Hammaskivi on kellertävä/ rusehtava, kova massa joka kertyy ienrajaan ja edetessään koko hampaan pinnalle. Hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta ja ikenen verenvuotoa. Jos huomaat koirasi puruluiden olevan verisiä pureskelun jälkeen, on mahdollista että eläimelläsi on iensairaus, joka voi johtua esimerkiksi hammaskivestä.

Suosittelen säännöllistä suun tarkistusta ja tarvittaessa hammaskiven poistoa vuoden välein, toyroduilla ja pienillä seurakoirilla jopa puolivuosittain. Mitä pienempi suu, sitä ahtaampi purenta, sitä enemmän hammaskiveä eli sitä todennäköisemmin ja aikaisemmin sieltä löytyy ongelmia.

Hammaskiven ehkäisy

Hyvä suuhygienia ehkäisee hammaskiveä ja iensairauksia. Hammasremontti ja koko purukaluston tyhjennys on kallista, eikä sitä toivoisi kellekään. Säännöllisellä tarkistuksella ja puhdistuksella säästyy pitkä penni. Suussa oleva ientulehdus on palautuva prosessi, mikäli suuhygieniaa tehostetaan. 

Suun terveys on koko kehon terveys. Minulla oli tässä hiljattain aivan mätäsuinen kissapotilas, jonka verensokeri huiteli pilvissä ja jouduttiin sille sokeritautiin insuliinitkin aloittamaan. Ei niitä tosin kauaa keretty pistämään, sillä suuremontin jälkeen insuliini voitiinkin jättää ja vointi sekä sokeritauti parani. Kyllä se teki eläinlääkäriinkin vaikutuksen!

”Se on jo niin vanha, ettei sitä voi nukuttaa suun hoitoa varten”

Ikä ei ole sairaus! Pahin kiertävä urbaanilegenda. Suuta ei saa jättää hoitamatta, päinvastoin, etenkin vanhuksilla suun terveys korostuu, kun ns. mätäsuilla munuaiset ja maksa joutuvat käsittelemään melkoista määrää suusta verenkiertoon joutuvaa bakteerimassaa ja toksiinejä, sydämen rasituksesta puhumattakaan. Tutkimuksissa on löydetty mm. munuaisten vajaatoimintaa potevilla kissoilla munuaisarvojen paranevan hammashoidon ja tarpeellisten poistojen jälkeen, puhumattakaan yllämainittua sokeritautipotilasta, joka parani kun suu hoidettiin. Anestesiariskit arvioidaan tapauskohtaisesti ja anestesia räätälöidään potilaalle mahdollisimman turvalliseksi. Riskipotilaiden hammashoidot on suositeltava suorittaa sellaisella eläinlääkäriasemalla, jossa on mahdollisuus erikoisanestesiaan ja jossa on riittävät resurssit eli sekä henkilökuntaa että laitteistoa riskipotilaan turvallisen nukutuksen valvontaan.

”Mutta sehän syö päivittäin Dentastixin”

Dentastix on puruherkku. Se ei korvaa hampaiden päivittäistä harjausta. Sen taustalla on hyvä markkinointitiimi, joka on saanut koiranomistajat uskomaan, että juuri päivittäinen Dentastix on täysin välttämätön suun terveyden hyväksi. Todellisuudessa, syöppä itse purkkaa harjaamatta hampaita ja katso kauanko suu pysyy hajuttomana ja terveenä. Dentastixin lisäksi on monia muita pureskeltavia välineitä, jotka voivat hieman hillitä hammaskiven muodostusta.

Hyvä suuhygienia

Hyvä suuhygienia on mielellään päivittäinen hampaiden harjaus pehmeällä harjalla ja eläimille tarkoitetulla, fluorittomalla entsyymitahnalla kaikilta hampaan pinnoilta, ienraja tärkeimpänä mielessä pitäen. Se vaatii harjoitusta ja totuttelua, mutta useimmilla motivoituneilla omistajilla sujuu. Tiedän jopa koiria, joiden hampaat harjataan sähköhammasharjalla. Hyviä ohjeita harjaukseen totutteluun tässätässä ja tässä.

Hampaiden puhdistus hereillä vai nukutettuna?

Paljon puhuttu ja mainostettu Emmi- Pet on käypä vaihtoehto harjaukselle, mutta muuhun se ei sitten sovikaan. Sen ihmispuolen isoveli Emmi-Dent on hammasharja, joskin siitä on tutkimuksia, joissa manuaalinen harjaaminen on todettu tehokkaammaksi. Emmi-pet on kaikesta hehkutuksestaan huolimatta lähinnä kosmeettinen puhdistus. Se ei puhdista hammaskiveä ientaskuista, eikä se räjäytä hammaskiveä ultraäänellä jotenkin mystisesti jonnekin korkeampaan tietoisuuteen. Emmi-pet hoitaja ei myöskään ole useimmiten suun terveyden ammattilainen tai pätevä arvioimaan hoitotarvetta, joten riskinä on eläinlääkärihoidon myöhästyminen ja ienrajojen alapuolella muhiva infektio, jonka vuoksi voikin joutua eläinlääkärissä isoihin hammasoperaatioihin. Emmi-petistä tuskin on haittaa säännöllisten vuosittaisten hammastarkastusten välissä käytettynä, mutta se ei ole korvaava toimenpide nukutuksessa suoritetulle hammaskiven poistolle, ientaskujen puhdistukselle ja hampaiston terveyden kartotukselle. Jos se kuullostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on.

Kurkatkaa eläinystävänne suuhun ja varatkaa aika hammashoitoon, jos suu haiskahtaa tai hampaat näyttävät kellertävältä/ ikaisensävyiseltä tai ienraja turvorttavalta/ punoittavalta.

Tässä kauhukuvineen suun ja hampaiden terveydestä pitkä artikkeli. Myös vinkkejä miten opetat koirasi hampaiden harjaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *