Eutanasia

Eutanasia eli eläimen lopetus on eläimen nukuttaminen ikiuneen joko kotona tai eläinlääkärin vastaanotolla tilanteessa, jossa eläimen elämänlaatu ei ole enää hyvä. Jokainen elämä on aina arvokas ja sen ylläpitoon pitää parhaan mahdollisuuden mukaan panostaa, mutta elämä ei mielestäni kuitenkaan ole itseisarvo, eli elämän tuottaessa tuskaa tai hoitoon vastaamatonta kipua, tulee eläimen jatkokärsimysten välttämiseksi tehdä eutanasiapäätös.

Milloin on aika luopua?

Lopetuspäätöksen ajankohta ei koskaan ole yksiselitteinen, se on eläimen omistajalle erittäin henkilökohtainen päätös. Eläinlääkärin näkökulmasta eutanasiaa tulee harkita kun eläin on erittäin vanha ja sairas, kun sillä on yleisolemukseen vaikuttavia oireita kuten selittämätöntä uupumusta tai levottomuutta, ruokahaluttomuutta, tai kun eläin ei enää selviä päivittäistoiminnoistaan esim. syöminen, liikkuminen ja ulkoilu, virtsaaminen tai ulostaminen. Eutanasia on ajankohtainen jatkokärsimysten välttämiseksi myös silloin, kun eläimellä on pitkälle edennyt sairaus ja hoitokeinot loppuvat. Joskus eläimen lopetukseen päädytään myös mahdollisen hoidon kustannusten tai heikon ennusteen vuoksi.

Onko tämä oikea päätös? 

Tämä kysymys vaivaa suurinta osaa vaikeassa tilanteessa olevista omistajista. Kun lemmikin eutanasia tulee omistajan mieleen ja silloinkin, kun eläinlääkäri on itse eutanasiaa ehdottanut, on lähes poikkeuksetta oikea aika. Silloin, kun eläimellä on enemmän huonoja kuin hyviä päiviä tai se ei voi enää elää lajinomaista elämäänsä, on aika harkita lopetusta. Mielestäni on myös helpompi elää itsensä kanssa, kun on tehnyt lopetuspäätöksen hieman liian aikaisin kuin, jos on katsonut kärsivää eläintään liian kauan.

Eutanasia kotona

Kotieutanasia on yksi yleisin syy pyytää eläinlääkäri kotiin. Kotilopetuksen suoma rauha sekä omistajille että eläimille on käsin kosketeltava. Kotona nukutettava eläin säästyy myös klinikkakuljetuksen aiheuttamalta jännitykseltä ja vastaanoton hajujen ja mahdollisen hektisyyden tuomalta stressiltä.

Tullessani lopetuskäynnille pyrin aina kiireettömyyteen ja tilanteessa edetään aina omistajien sekä eläimen ehdolla. Käyn aina myös eutanasiakäynnin etenemisen läpi ja kerron, mitä tapahtuu seuraavaksi. Omistaja saa valita eläimelleen parhaan paikan, eläin saa olla omistajansa sylissä tai lattialla, sohvalla, pedissään jne.

Lopetustilanne alkaa eläimen rauhoittamisesta, yleensä pistän rauhoituslääkkeen takajalan lihakseen. Rauhoittuminen tapahtuu noin 5-10 minuutissa. Tämän jälkeen ajan hieman karvaa ja avaan suoniyhteyden (kanyylin) pääsääntöisesti etujalkaan, toisinaan myös takajalkaan. Kanyylin kautta annostellaan yliannos nukutusaineita, jolloin eläimen elintoiminnot lakkaavat muutamassa minuutissa. Noin 1% potilaistani verisuoniyhteyttä ei onnistuta luomaan liian heikon ääreisverenkierron tai verisuonten rikkoutumisen vuoksi, jolloin nukutusta jatketaan lihaksensisäisesti tajuttomuuteen saakka. Lopuksi, eläimen ollessa syvässä tajuttomuustilassa, annostelen viimeisen lopetusaineen rinnan alueelle.

Lopuksi eläimen sydän kuunnellaan ja sen poisnukuttua omistajat saavat hyvästellä lemmikinsä rauhassa. Eläimen matkaan saa myös halutessaan laittaa lempipeiton, lelun tai muuta tunnearvoa omaavaa.

Eläin voidaan haudata itse tai toimittaa tuhkaamolle. Tuhkausvaihtoehdot ovat joko joukkotuhkaus tai yksilötuhkaus, jolloin eläimen tuhkat palautuvat uurnassa omistajalleen. Ennaltasovituissa eutanasiakäynneissä olen pääsääntöisesti järjestänyt tuhkausasiat omistajan toivomalla tavalla yhteistyökumppanini, Lemmikkilehto Oy, kanssa jo ennen eläinlääkärikäyntiä. Kissat ja alle 10-kiloiset eläimet kuljetan yleensä tuhkattavaksi itse, isompien eläinten nouto tuhkaamolle järjestyy Lemmikkilehdon kanssa pääsääntöisesti eläinlääkärikäynnin päätteeksi. Uurna on noudettavissa vastaanotoltani Haukilahdesta n. 2-3 viikon kuluessa ja myös postituksesta voidaan sopia erikseen.

Koko kotilopetuskäynti kestää noin 1 tunnin verran, jonka jälkeen omistajien surutyö saa alkaa. Tähtään kaikissa suorittamissani eutanasioissa aina siihen, että poisnukkuminen olisi eläimelle rauhallista ja kärsimyksetöntä. Lisäksi haluan olla eläimenomistajien tukena ja turvana heidän vaikeimpana hetkenään kokemassaan surussa.

 

6 thoughts on “Eutanasia kotona

  1. Olin miettinyt koirani lopetuspäätöstä muutamia päiviä ja sinut lääkäriksi.Mutta aina vain asiat ei mene niinkuin on ajatellut.Hugon tila heikkeni jouluaattona niin paljon,että oli pakko lähteä päivystävälle lääkärille.Tämä on kyllä jäänyt mietityttämään surun hetkellä..❤

    1. Voi kiitos tosi paljon luottamuksestasi ja puolestani valtavat osaanotot karvakaverisi menetykseen. Aina ei elämä tosiaan mene niin kuin suunnittelemme. T. Renate

  2. Tintin poismeno oli rauhallinen ja kaunis hetki: Pojan ei tarvinnut pelätä enää mitään, vaan sai nukahtaa kotona, parhaassa paikassa. Soisin jokaiselle lemmikille hyvän lopun.

  3. Olimme todella kiitollisia käynnistäsi meillä, kun Nöpö oli aika saattaa tähtikaarelle maaliskuun lopulla. Heikon lemmikin kuljettaminen klinikalle ei olisi tullut mieleenkään ja saimme sinulta nopeasti ajan vaikka sinulla oli jo kalenteri melko täysi.

    Nöpö pääsi turvassa nukkumaan ikiuneen.
    Kiitos ❤️

  4. Koiramme Ronin viimeinen matka sujui kiireettömästi ja rauhallisesti meidän rakkaiden syliin nukahtaen. Myös toinen koiramme Dani sai hyvästellä matkalle lähtiän ja siten ymmärtää, ettei leikkikaveria enää ole. Kiitos sinulle sen mahdollistamisesta.

  5. Tuhannet kiitokset sinulle Renate rakkaan koiramme eutanasian hoitamisesta. Parempaa eläinlääkäriä emme olisi voineet toivoa. Koko toimenpide pelotti minua mutta Renate oli täydellinen ja empaattinen eikä kiirehtinyt ja kertoi mitä tulee tapahtumaan. Suuresti lämmitti myös se että Renate silitteli koirani tassua laittaessaan nukutusaineita. Koirani sai mennä kotona rauhallisesti tärkeiden ihmisten läsnäollessa ja osaavan eläinlääkärin käsissä. Paremmin ei olisi voinut mennä ja kaiken surun keskellä se lämmittää mieltä. SUURI KIITOS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *